Kinas ekonomiska utveckling: miljöförstöring

Affärsidé: Sälja luft
7 September, 2018
Mobila betalningar – hur långt efter Kina är vi egentligen och vad kan vi lära oss?
11 September, 2018

Kinas ekonomiska utveckling: miljöförstöring

En tidig morgon i slutet av augusti satte sig Explore China-teamet på ett tåg från Beijing till Shanghai. De 1230 kilometerna motsvarar sträckan Stockholm-Kiruna, men kommer bara ta 4.5 timmar. I soluppgång lämnar tåget perrongen och vi rullar söderut med en känsla om hoppfullhet och optimism från våra dagar i huvudstaden. Den känslan kommer få sig en ordentlig törn när jag för första gången får uppleva baksidan med Kinas ekonomiska utveckling: miljöförstöring.

 

I 350 km/h susar vi fram på den platta landsbygden men luften utanför blir allt mer disig. Vi närmar oss första stoppet och smogen tilltar. I Shenzhen och Beijing har vi självklart haft smog, men såhär tät har den inte varit! I horisonten sticker ett par skyskrapor upp genom den gulbruna sörjan som omger staden. Tankarna börjar snurra. Hur farlig är denna luft egentligen? Tack vare tågets Wifi kan jag söka fram mer information. Staden som sticker upp ur smogen heter Jinan; en liten stad på 6.8 miljoner invånare. Luftkvalitén i staden hade ett värde på 227 PM2.5. EUs dygnsmedelgräns är 25.

————————————————————
Faktaruta – Luftkvalitet
Luftkvalité mäts som antalet mikrogram per kubikmeter luft (µg/m3). Det finns två kategorier: PM2.5 och PM10. Siffrorna definierar partikelstorleken i mikrometer (µm), där mindre partiklar är farligare då de kan tränga längre ner i lungorna.
————————————————————

Därav var det med en nedstämd känsla och ett nytt klimatmedvetande som vi rullade in i Shanghai. Megastaden med sina 24 miljoner invånare och världsunika skyline välkomnade oss med klarblå himmel, 32°C och ett PM2.5-värde på 18. Perfekt! Jag kunde slappna av.

Över kommande dagarna avlöste företagsbesöken varandra och många av våra tidigare lärdomar befästes; kinesers internetbeteende är helt annorlunda än i väst, man behöver en lokal närvaro för att kunna slå sig in på marknaden och de har flera musikstreamingtjänster med fler än 500 miljoner användare (Spotify har 180 miljoner). Det var dock något som deferentierade Shanghai från de två tidigare besöken. Staden präglas av en enorm öppenhet, hjälpsamhet och ett everything-is-possible driv, samtidigt som engelskan är mer utbredd och gör det enklare att ta sig fram. Det kändes enkelt att komma in i ett socialt sammanhang och ta del av olika communities. Lägg därtill en stad med bra miljö och starka arkitekturiella kontraster, så hittar vi en stad som jag vill utforska ännu mer och potentiellt även flytta till i framtiden.

Vi ses snart igen Shanghai!

/ Axel Ingo

Comments are closed.