Den kärleksfulla draken

Hur ett kinabolag kan vinna världens tillit
28 August, 2018
Chinese gigants – the solution to the issues of Swedish post delivery?
31 August, 2018

Den kärleksfulla draken

Kina är ett land byggt på traditioner och ett rikt kulturellt arv i vilken dejting inte är ett undantag. Traditionellt sett är det en gedigen och tidskrävande process som inleds av föräldrarna. De eftersöker primärt en materiellt sett välmående partner vilket innebär; bra utbildning och rykte samt en stabil ekonomi. Därefter träder huvudpersonerna in i bilden, de får bilder på varandra och bestämmer därefter hurudivda en första kontakt ska initieras. Om de båda väljer att gå vidare inleds nu deras första kontakt via sociala medier och de kan börja dejta.

Detta är en främmande verklighet för oss i Sverige som kan vara svår att greppa. Men ponera då hur kineser som sneglar på oss tänker. Under influens av en viss dryck dansar vi in på småtimmarna och med ett bristande konsekvenstänk snubblar vi fram till en potentiell partner för att knappt ihåg vad som hänt dagen efter. Detta är självklart en grov generalisering, men med syfte att ge oss en tankteställare att vi inte har den perfekta modellen och därför inte ska döma andra kulturer, i detta fall Kinas kultur, allt för snabbt.

För att komma underfund med hur Kinas dejtingkultur ser ut idag och kan komma att se ut i framtiden fick vi hjälp av Yu Wang, grundare av Kinas stora dejtingplattform Tantan. Appen är utformad likt Tinder med en funktion att swipea på potentiella partners man önskar skapa en relation med. Män indikerar att dem gillar kvinnor 60 % av alla swipes i kontrast mot kvinnors knappa 6 %. Vidare innebär det att kvinnor blir mycket viktigare att fånga in för att matchningar ska ske. Detta leder till att Tantan spenderar 3-4 gånger mer för att rekrytera in en kvinna än en man.

När vi träffade Yu Wang fick vi höra att Kinas enskilt största problem med hänsyn till dejting är den bristande flörtningskulturen. Det anses oanständigt att till synes utan anledning börja prata med en främling på gatan, i hissen eller i baren. Då unga kineser till samma grad som övriga världen vill dejta är detta en ständig utmaning som många unga kineser kämpar med.

Anledningen till att det inte finns någon fungerande flörtningskultur är delvis på grund av konceptet ´face value´. Begreppet motsvarar en mix av status, värdighet och anseende. Den ökar genom att exempelvis bära en dyr klocka eller ha ett bra jobb. Om en kines flörtar med en främling och blir nekad sjunker personens face value drastiskt och det blir därför naturligt att undvika liknande situationer. I sin tur leder dessa faktorer till en stigmatisering av flörtandet i samhället och undviks i en större grad.

Yu Wang presenterade en lösning på detta genom Tantan. Eftersom plattformen endast matchar människor som indikerat att de gillar varandra finns det således ingen risk att bli nekad och därmed förlora face value. Värdet av att veta detta har varit kritiskt för att navigera deras affärsmodell och utkonkurrera över 100 copycats.

I februari 2018 blev Tantan uppköpta av Momo för $735 miljoner – 6 miljarder kronor – och har inom loppet av tre år nått 20 miljoner aktiva användare per månad och förmedlat över 500 miljoner matchningar. Dessa fakta påvisar värdet av dejtingmarknaden vilket ytterligare stärks av det faktum att 75% av världens singlar är asiater. Vidare visar siffrorna på att den yngre generationen inte nöjer sig med de nuvarande villkoren för dejting. De vill öka den individuella friheten och inte behöva förlita sig på sina föräldrar.

Huruvida den nya generationen kommer engagera sig mer i dejting via offline-kanaler återstår att se. Det känns inte orimligt att ett samband mellan ekonomisk utveckling i landet samt en växande medelklass leder till att allt fler kineser efterfrågar ökad individuell frihet. Detta kan införliva nya perspektiv och viljor som vi ännu inte kan förutspå. Det enda vi kan göra är att förbereda oss bäst vi kan. För nu har den kinesiska draken vaknat till liv.

/Elias

—————————

Elias Sjölander examinerades från Lund Universitet med en BSc i Corporate Finance och i höst väntar ett internship i U.S. House of Representatives hos republikanska kongressmannen Randy Hultgren.

Comments are closed.