Allt fler vill utforska Kina

Vad vet du om New Retail?
9 November, 2018
What about India?
20 November, 2018

Allt fler vill utforska Kina

För att förstå världen idag, behöver vi förstå Kina – det var med dem orden som vi för snart ett år sedan påbörjade arbetet med vad som skulle bli Explore China. En frustration över den bristande förståelsen och ensidiga rapporteringen av ett av världens mäktigaste länder satte en boll i rullning.

Under året som gått har vi fått möjligheten att dela en annan bild av det som händer i Kina; den snabba utvecklingen, de innovativa världsledande företagarna, ekosystemet – till studenter på Sveriges universitet såväl som till organisationer och företag.

Vi måste förstå Kina; landets historia, kultur och arbetssätt – och vi måste förstå var vi kan passa in i den ekvationen. Det är nödvändigt om vi vill förbli konkurrenskraftiga och det är nödvändigt om vi vill förbli anställningsbara på en global marknad.

Några som förstått det är konsultbolaget Cartina. Under hösten bjöd de in sina kunder att åka med till Shanghai för att under en vecka få träffa företag och experter aktiva på den kinesiska marknaden. Med sig på resan hade de även podduon bakom den Digitala draken; Tom Xiong och Jacob Lovén. När jag satt i rummet och tog del av gruppens reflektioner slog det mig att deras insikter inte skillde sig från de reflektioner våra studenter delat under sitt deltagande i Explore China. Det spelar alltså ingen roll att du varit Sverigechef på ett av världens hetaste bolag eller leder arbetet kring digitalisering på en av Sveriges största retailer, din kunskap om Kina är inte djupare än kunskapen hos en nyexad student. Det är därför Cartinas initiativ är så förbannat viktigt. För kunskapen som vi vill sprida med Explore China, behöver spridas på alla nivåer.

Video: Elias Sjölander, participant of Explore China 2018.

Nästa vecka är det dags igen. Då ska fyra (jupp fyra) stora delegationer från Sverige besöka Hong Kong, Shenzhen, Beijing och Shanghai. Delegationerna arrangeras av olika aktörer och har något olika inriktning – men fokuset är det samma; inspiration och kunskap om Kinas bolag, Startups och ecosystemet som gjort detta möjligt. Vi är på plats under olika delar av deras resa och kommer lyssna in de reflektioner och lärdomar de delar. Följ med genom att följa oss på instagram (@goexplorechina)

Har du frågor du vill ställa till bolagen vi träffar?
Hör av dig till oss så gör vi sin röst hörd!

Allt gott,
Josefine

Comments are closed.